Smile! Att dokumentera vår samtid genom att filma och fotografera är populärt. Med kameror i mobiltelefonerna och systemkameror i snart var mans hand ökar även tillgängligheten. Fotografier och bilder stannar inte längre i skrivbordslådan utan delas friskt i sociala medier som Facebook och Instagram. Det finns en stark önskan om att fotografiernas kvalitet ska vara perfekt när allt fler ser och gillar bilderna. Amatörfotografen kan fokusera på i vilken vinkel och med vilket leende selfien ska tas, men det finns proffs på kamerateknik som kan hjälpa till att lyfta minnena till ytterligare en nivå. 

 

Undvik damm och repor

Att själv rengöra sensorn på en kamera kan bli dyrt eftersom den är väldigt känslig. Med att lämna in sin kamera till exempelvis ett proffs på kamerateknik i Malmö som rengör sensorn gör man det möjligt att bilderna som sedan tas med den digitala systemkameran är fria från damm. Låt dammet stanna kvar på diabildslådorna. 

 

Nya era för diabilderna

Eller varför inte satsa lite kärlek på diabilderna också och lämna in dem för restaurering? Ta bort dammet mellan skyddsglasen på diaramen, få tillbaka färgerna som blivit blekta med tiden och ta bort glasets grå hinna. Allt går att förbättra när diabilderna scannas – förutom möjligtvis de gamla 70-talsfrisyrerna.

 

Filmer som i Hollywood

Rörlig film kan räddas oavsett om det är bandet som trasslat sig i videokassetten eller gamla Super 8, Dubbel 8 eller 16 mm-filmer som behöver förbättras i ljus och färg. Eller smalfilmer som behöver repareras genom våtscanning när de blivit repiga av en projektor. Välj önskad kvalitet såsom SD-, HD-, eller 4K-kvalitet och hur den ska bevaras för framtiden, exempelvis hårddisk, USB, DVD eller Blu-Ray. Poppa popcornen och njut av en egen filmkväll! Så oavsett om målet är stillbild eller rörlig bild, #throwbackthursday eller #sommaren2019 så kan användandet av kamerateknik förbättra fotografier och filmer. Ett bra länktips är: http://www.kamerateknik.se/