Bokbinderi

Bokbindare håller ett gammalt hantverk vid liv

Bokbindare håller ett gammalt hantverk vid liv

Idag tillverkas de flesta böcker med hjälp av maskiner. Det är ju så det mesta tillverkas i dagens samhälle. Böcker är inget undantag. När man är så van vid att allt tillverkas maskinellt är det svårt att föreställa sig en värld där allt tillverkas för hand. Men så har det ju faktiskt varit en gång i tiden. Mer och mer har dock börjat tillverkas av maskiner, trots att det är många saker som ursprungligen tillverkades för hand.

Maskiner har exempelvis en stor del i tillverkningen av böcker, men hantverket är inte helt borta. Det finns fortfarande bokbindare som binder böcker som ett hantverk. Tänk att kunna tillverka riktiga böcker, för hand! Även om maskiner och teknik gör livet enklare – och även billigare – på ganska många plan så är det något speciellt med ett riktigt proffsigt hantverk. 

 

 

När böcker går sönder kommer bokbindaren till räddning

Bokbindare jobbar inte bara med att tillverka böcker. Förutom att nya böcker ska göras så händer det också att gamla böcker behöver lagas. Det är också något som bokbindare gör. Att laga en bok görs ju inte i en maskin på samma sätt som man kan tillverka en bok i en maskin.

Kanske har man en bok som är viktig att bevara. Det kan vara på grund av att man inte har möjligheten att köpa en ny. Boken kan vara så gammal att den från början är tillverkad för hand, eller helt enkelt inte tillverkas längre. 

Om en sådan bok går sönder kan en bokbindare vara till hjälp. Att en bok som har använts ett tag till slut går sönder är ju inte så konstigt. En bok som är gjord av papper kan ju gå sönder både i pappret och i bindningen. Då är det tur att det finns människor som har bevarat hantverket att binda böcker för hand.