gitarr

Bryt stiltjen i gitarrspelandet

Bryt stiltjen i gitarrspelandet

Dags för ny inspiration

Ni brukade vara bästisar, men på senare tid så har ni inte orkat spendera särskilt mycket tid tillsammans. En musikers förhållande till sin gitarr är just det: Ett förhållande. Och ibland når den en stiltje som kan verka omöjlig att bryta.

Men låt dig icke rädas! Det finns vägar till att kickstarta igång er relation igen när det känns som att gitarrspelandet går på slentrian. Här kommer förslag på tre metoder som kan skapa nytändning och inspiration.

Stäm om gitarren

Ibland kan det vara så enkelt att E-A-D-G-B-E inte känns särskilt spännande längre. Då kan en tanke vara att helt enkelt stämma om gitarren. 

Ett första steg är att stämma ner den nedersta (den tjockaste) E-strängen till ett D. Detta innebär att du nu kan ta rockackord med ett finger, vilket kan öppna upp för en hel del intressanta grepp. För övrigt så är Foo Fighters gamla hit ”Everlong” nedstämd i ”drop d”, som det heter.

Dessutom har King Crimsons legendariske gitarrist Robert Fripp utvecklat ett helt system som han kallar för New Standard Tuning (NST). Systemet ingår i det större konceptet Guitar Craft som är (eller var, det lever vidare trots att Fripp själv lagt ned det) en väg till personlig utveckling.

Byt strängar

En relaterad metod till att stämma om gitarren är att byta strängar. Tjockare strängar gör att det blir lättare att stämma ner gitarren till exempelvis C (från tjockaste till den tunnaste strängen blir det då C-F-A#-D#-G-C) vilket används av många tyngre band.

Eller så kan du testa att köpa en sju- eller åttasträngad gitarr. Vill du bli inspirerad rekommenderar vi på DanGuitar att du kollar in musiker som Tosin Abasi och Charlie Hunter. Här snackar vi fingerfärdighet över många strängar.

Använd en capotasto

Vill du spela uppstämt så är en capotasto, eller bara capo, en relativt billig investering. Denna klämma gör att du kan korta av strängarna, vilket höjer tonarten. Detta är alltså inte ett permanent ingrepp, utan effekten varar tills du tar loss capon.