takarbeten

Dags att byta tak?

Dags att byta tak?

Taket är en av de viktigaste delarna av ett hus. Det erbjuder skydd mot väder och kyla, inte bara för människorna i huset utan även för de väggar och golv som bygger upp det. Därför är det viktigt att se till att huset har ett tak i toppskick. Att lägga om eller byta tak är dock mycket dyrt, så om ingenting är uppenbart fel låter många bli att göra något åt taket förrän det redan blivit stora skador. Det finns en del vanliga tidiga varningstecken att hålla koll på, så att detta inte behöver hända.

 

 

Riktlinjer för livslängd

 

Vilken typ av tak har du? När underhölls taket senast? Denna information är viktig att hålla reda på, eftersom den kan användas för att förutsäga hur länge taket kommer hålla. Tegelpannor kan hålla mellan 50 och 100 år, beroende på skick och behandling, medan plåttak och betongpannor bara brukar hålla cirka 40 år. De flesta former av tätning och isolering behöver bytas ut vart femtonde år. Visserligen kan tak hålla längre än så här, men om ett tak börjar nå slutet på sin livslängd så bör man hålla extra noggrann uppsyn på det.

 

Tydliga risktecken

 

Tak kan så klart även gå sönder tidigare än vad som förväntas av deras typ. Det finns flera lätt igenkänningsbara tecken på att detta hänt som man bör hålla utsikt efter. Mest tydligt är om man ser att takpannor saknas eller är trasiga – en eller två takpannor kanske inte verkar som ett gigantiskt problem, men om det inte fixas snabbt kan även denna lilla läcka leda till fuktskador och mögel. Om det växer mossa eller bor myror på taket är detta också ett varningstecken.

 

Byta tak är inte något man kan göra själv, utan man bör anlita en firma. Ett exempel på företag för takarbeten i Östersund hittar du här: https://www.hetaarbeten.net/