Uncategorized

De viktiga tandläkarbesöken

De viktiga tandläkarbesöken

När var senast du gick till tandläkaren och kollade tänderna? Länge sedan? Har du kanske fått hem en kallelse, men gång på gång skjutit upp det där besöket? Lugn – du är inte ensam. Men du ska ändå inte känna dig alltför lugn, för det det är såklart viktigt att gå på de där undersökningarna. “Är det verkligen så noga?” kanske du tänker. Svaret är: ja. Alla fattar att under en undersökning kollar tandläkaren hur det står till med dina tänder och om det finns hål i dem, karies alltså. Men tandläkaren kollar faktiskt mer än så.

 

Ta dig i kragen, ta dig till tandläkaren

Som sagt, det är inte bara tänderna som kollas utan även tandköttet, slemhinnorna, käkarna och dess leder och muskler. De röntgenbilder som brukar utföras kan hjälpa till att förvarna om tandlossning. Genom att gå på de regelbundna undersökningarna får man avsevärt bättre chanser för att tandläkaren ska upptäcka eventuella sjukdomar i tid, innan de ger besvär. Har man någon annan medicinering kan det också påverka munhälsan och det är därför tandläkaren frågar om och vilka mediciner man äter. Så ta dig i kragen nu och kila iväg till tandläkaren och gör den där undersökningen! Oavsett vad resultatet blir kan du efter undersökningen känna dig riktigt lugn, för då vet du att du är i trygga händer.

 

 

Olika behandlingar

En vanlig undersökning, lagningar och rotfyllning går att göra hos i princip alla tandläkare. Men sedan finns det flera olika tjänster och behandlingar som bara går att göra på vissa kliniker. Det kan handla om bettskenor, implantat samt fastsittande och avtagbara tandersättningar. En del behandlingar är av rent estetisk karaktär, såsom blekning och smycken som sätts fast på tänderna. En bra tandläkare i östersund hittar du hos Björk Tandhälsa och de utför all sorts tandvård och behandlingar som nämnts här ovanför.