personlig assistent

En oväntad vänskap

En oväntad vänskap

Det finns en oerhört gripande film från 2011 som handlar om relationen mellan en personlig assistent och en brukare. Det är filmen “En oväntad vänskap”. Den handlar om en ung man, uppväxt i förorten och nyligen utsläppt ur fängelset. Av den franska motsvarigheten till Arbetsförmedlingen tvingas han söka jobb, och söker bland annat ett som personlig assistent. Brukaren är en extremt rik aristokrat med fullständigt annorlunda bakgrund och liv än den unga mannen. För att göra en lång historia kort får ynglingen jobbet, och deras yrkesrelation växer till någonting helt unikt. Det blir exakt vad filmtiteln insinuerar: en oväntad vänskap mellan assistent och brukare.  

 

En relation präglad av beroende och förtroende 

Man ska kanske inte generalisera filmen gentemot alla relationer mellan personliga assistenter och brukare. Men den här poängen kan man ta med sig: en personlig assistent hjälper sin brukare med de mest grundläggande behoven. Det är privata stunder som toalettbesök, dusch och ombyten. Därför blir såklart relationen mellan assistent och brukare extremt viktig. Brukaren måste kunna lita på sin assistent i alla lägen till 100%. Hens liv hänger på det. Man är i en direkt beroendeställning till sin assistent och måste lita på att assistenten tar fullt ansvar för sitt jobb. 

 

 

Rätten till personlig assistent 

Att ha tillgång till en personlig assistent eller inte avgörs av LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Du som har en funktionsnedsättning av något slag, medfödd eller orsakad senare i livet, och är under 65 år kan ha rätt till en personlig assistent. De som avgör huruvida du ska beviljas stödet eller inte är handläggare på kommunen. Personlig assistent är ett jobb där du hjälper din brukare att leva ett så självständigt liv det är möjligt utifrån dennes förutsättningar. Titta gärna här oavsett om du är potentiell brukare eller söker jobb som personlig assistent: http://adena-assistans.se/