Väckarklocka

En väckarklocka kan göra mer än att se till så att du vaknar i tid på morgonen

En väckarklocka kan göra mer än att se till så att du vaknar i tid på morgonen

editorial

Det finns flera saker man kan göra för att sova bättre på nätterna och vakna mer utvilad på morgnarna. Det som har störst inverkan är sängen man sover i, men det finns även många mindre saker som tillsammmans kan ha stor inverkan på sömnkvaliteten. Det kan till exempel handla om användandet av mobiltelefoner samt temperatur i rummet. 

Det kan vara bra att dra ner på mobilanvändandet 

Idag använder vi våra smartphones från morgon till kväll, vissa vaknar dessutom under nätterna och tar direkt upp telefonen för att se om något spännande eller viktigt har hänt. Det är dock väldigt många som ställer sig tveksamma till att detta är bra för oss och därför blir man ofta rekommenderad att lämna telefonen utanför sovrummet om man vill ha optimal sömn. Förutom att mobilen kan vara distraherande och även väcka en om man glömt stänga av ljudet på den, så kan det starka ljuset från skärmen få oss att piggna till när vi egentligen ska sova.

Ha inte för varmt i sovrummet 

Även temperaturen i sovrummet sägs påverka sömnkvaliteten, det ska därmed vara bättre att ha det något svalare i sovrummet än i hemmets övriga rum. Om det är för varmt i rummet när man sover så finns det risk att sömnen blir ytligare (vilket innebär sämre återhämtning) samt att man vaknar oftare under natten. Det är därför bra att ha runt sjutton grader i sitt sovrum när man sover. 

Väckarklockor kan hjälpa dig att sova bättre 

Problemet med att lämna telefonen utanför sovrummet är att man ofta använder sin mobil som väckarklocka. Genom att istället införskaffa en riktig väckarklocka så kan man lämna telefonen i ett helt annat rum. Hos Coolpriser hittar man ett bra utbud av väckarklockor med olika funktioner och design. Till exempel har de en digital väckarklocka med projektor som mäter temperatur och luftfuktighet i rummet. Det kan vara till god hjälp på vägen till bättre sömn.