Innertak

Grejen med innertak - en smaksak

Grejen med innertak - en smaksak

editorial

Ett tak bara finns där, inte mer med det. Men plötsligt en dag ska ett hem renoveras eller byggas. Någon behöver ta beslut kring taket, närmare bestämt innertaket. Ofta är det väggarna man tänker på, vilken färg de ska ha, eller om det vara en vacker tapet. Och golvet, där finns önskemål kring parkett och laminat. Men taket som man kommer att befinna sig under är minst lika viktigt att fundera över

Egentligen fyller inte innertaket någon direkt funktion. Det finns där av mer estetiska anledningar. När ett innertak sätts upp så döljer man samtidigt bjälklaget och installationer. Om man valt att inte ha ett innertak skulle det vara bjälkar och sladdar som möter blicken när man tittar upp. 

 

Olika typer av innertak 

Ofta ska innertaket vara ett underlag för målning. Det finns dock en stor variation på innertakets utförande. Det som bestämmer är stil och smak, och vad för slags hem man vill skapa. Det beror också på vad för sorts byggnad det är. Ett stort kontor eller en bostad kommer onekligen behöva olika innertak. 

Det är vanligt att ett innertak består av gips eller puts. Det finns även olika takskivor och paneler som kan användas. Exempelvis spånskivor, fiberskivor och panelbrädor. Det kan ge en mer ombonad känsla att ha träpanel som innertak. Detta passar dock kanske inte i ett modernt hus med öppen planlösning. 

 

Innertak

 

Vad är ett undertak? 

Man tar ofta för givet att det finns ett innertak. Men det finns ännu en sorts tak, som kallas undertak. Det monteras antingen med ett mellanrum till det ovanliggande innertaket, eller med ett mellanrum till bjälklaget. Ett undertak kan kombineras med samtidig installation av ventilation, ljudsystem, belysning eller ljudabsorbenter. Man kan både dölja installationerna och ha dem integrerade i taket på samma gång.

Användning av undertak är vanligast på arbetsplatser som behöver förbättra ljudmiljön. Då används kassetter och paneler som absorberar ljud.

Läs fler artiklar på våra andra sajter:

https://visstedu.se/

https://aktiv-fritid.se/

https://din-fritid.se/

https://familjehobby.se/

https://fritid-natur.se/

https://fritidsbloggaren.se/

https://hobby-bloggaren.se/

https://hobby-fritid.se/

https://hobbyknep.se/

https://hobbymannen.se/

https://hobbyochfritid.se/

https://hobbyposten.se/

https://vimedhobby.se/