Frigolitskyltar

Lite fakta om inomhusfrigolitskyltar

Lite fakta om inomhusfrigolitskyltar

Frigolit är egentligen inget annat än ett gammalt varumärke för expanderad polystyren, det vill säga en sorts cellplast. Företaget hade namnet frigolit i sitt företagsnamn men ordet frigolit blev så allmänt känt och använt att det till slut blev en benämning på själva plasten. Det låg helt enkelt rätt i folkmun kan kan man säga. Numera används frigolit till fler saker än man kan föreställa sig. På https://www.scandexpo.se kan du läsa mera. 

Frigolit är med andra ord en plast som expanderat så mycket att den tagit sig en annan form än den ursprungliga. Idag finns det olika sorters cellplast. En typ är hård och en är av ett mjukare slag. De kan användas för diverse ändamål. 

Plast är svårt att bryta ner så det gäller att slänga det på rätt ställe och se till att inga använda bitar hamnar någonstans i naturen. Det gäller både mjuk och hård plast. Även om skumgummi i sig är relativt ofarligt för miljön är lösningsmedlen ofta elaka. 

Exempel på olika användningsområden

Ett vanligt användningsområde för den hårda frigoliten kan vara isolering och inomhusfrigolitskyltar. Ett annat område den används flitigt för är som fyllnadsmaterial vid transport av ömtåligt gods. Packar man med små kulor, skivor eller krumelurer av plast blir det ett billigt och bra stötdämpande material. Ett helt annat användningsområde är att forma bitar som kan fungera som stuckatur. Sim- och flytdynor innehåller ofta cellplast.  

Den mjuka plasten känner vi mest till som skumplast. I vardagligt tal använder vi kanske ännu mer ordet skumgummi. Men från början utvanns skumgummi från latex som är ett naturmaterial. Det materialet återfinns bland annat i madrasser, men förekommer även i möbelstoppning. Med förfinad teknik har man gjort om madrasserna på ett sådant sätt att deras komfort och utseende är långt ifrån den formade enkla skumgummimadrassen.