bostad

Öka chanserna till en egen bostad

Öka chanserna till en egen bostad

Att flytta hemifrån är en stor händelse i livet och många unga drömmer i flera år om den första egna bostaden. Det allra smidigaste är oftast att börja med en hyresrätt för att slippa stora bostadslån som kräver en hel del säkerhet. Det kan ju som bekant dock vara lättare sagt än gjort. Konkurrensen på bostadsmarknaden är riktigt hög, och ett smart tips är därför att ställa dig eller ditt barn i bostadskö hos såväl kommunala som privata fastighetsbolag. Ju längre kötid man har, desto större chans att lyckas knipa en bostad – och dessutom kanske till och med få välja mellan några olika alternativ.

 

 

Vilken typ av bostad drömmer du om?

 

Det heter ju att smaken är som baken – och det stämmer ju även in på vilken typ av bostad man föredrar. Många drömmer om hus och en egen trädgård, medan andra älskar det bekväma och något enklare livet i en lägenhet. Naturligtvis finns det en hel del däremellan också – t.ex. radhus, stugor, gårdar och slott. Kanske drömmer du rentav om en husbåt? Eller att få inreda en unik bostad i en gammal kyrka? Ditt hem är din borg, så unna dig själv att skapa dig just din ultimata drömbostad.

 

Bo bekvämt – men också hållbart

 

Klimatsmart är ett populärt begrepp och många strävar alltmer efter ett hållbart levnadssätt. Men går det att tänka klimatsmart kring val av bostad också? Absolut. Faktorer som uppvärmning, pendlingsavstånd och faktiskt också storleken på din bostad påverkar hur pass klimatsmart ditt hem egentligen är. En stor och luftig bostad med många rum känns lyxigt och ger gott om utrymme – men är inte alltid det mest hållbara för vare sig plånbok eller miljö. Ett tips att inte välja en bostad med mycket mer plats än du faktiskt behöver, utan att för den sakens skull tulla på bekvämligheten förstås.