Tandläkare Kista

Välbetalda tandläkare i Kista

Välbetalda tandläkare i Kista

Vad ska du bli när du blir stor? Det finns så många olika valmöjligheter vad du kan göra med ditt liv. Om du vill dock vill styras av finansiella utsikter kombinerat med goda möjligheter till jobb kan det vara en idé att överväga att bli tandläkare. Där finns både arbete, pengar och möjligheter att växa i karriären. 

Googlar man runt lite ser man att snittlönen för en tandläkare är ganska hög. Enligt statistiska centralbyrån tjänar en tandläkare i Sverige i snitt 47 500 kronor i månaden. Det är en mycket bra lön och som du kan leva väldigt gott på länge. Livet som pensionär efter en karriär som tandläkare låter helt plötsligt väldigt lockande. 

Men det är inte direkt bara så att vem som helst kan söka på “Tandläkare Kista” och kontakta den lokala kliniken och söka jobb. Det är en lång, snårig och konkurrensutsatt väg för att nå hela vägen dit. Nedan kommer du få läsa lite mer om vilka kvalifikationer som krävs och var du kan utbilda dig till tandläkare. 

Höga krav på framtida tandläkare 

För att bli tandläkare måste du studera på universitetet. Hela fem år, för att vara exakt. Alltså lika länge som om du skulle utbilda dig till “vanlig” läkare. Tittar man på antagningspoängen är det dessutom väldigt höga krav för att ta sig in. Det krävdes över 20,0 i gymnasiebetygen för att komma in Göteborgs universitets tandläkarutbildning hösten 2019.  

Det finns bara fyra platser i hela Sverige där du kan utbilda dig till tandläkare. Förutom Göteborg finns utbildningar i Stockholm, Umeå och Malmö. Det är med andra ord väldigt få utbildningsplatser i landet. Det gör också att det finns brist på praktiserande tandläkare. Med andra ord är framtidsutsikterna för att få jobb mycket goda. Går du på gymnasiet kan det därför vara bra att lämna den här sidan och börja plugga istället.