högtalare

Välj en bra ljudanläggning

Välj en bra ljudanläggning

Vår uppfattning om vilken ljudanläggning som är bäst kan skifta oerhört mellan olika individer. Till stor del handlar det om ekonomi, men det är också en fråga om prioritering. Vissa vill köpa fina viner, medan andra vill ha en musikanläggning i toppklass och nöjer sig bara med det bästa. Kanske har du råd med både och? Hur som helst, det finns mycket att välja på och tekniken har gått framåt, så du kan få en helt ny och oväntad upplevelse av musik och hifi. En expert i en musikaffär kan ge dig tips även på hur rummets akustiska egenskaper kan påverka ljudupplevelsen. Ett länktips är: http://www.tonlaget.com/

 

Hifi för finsmakare

Hifi är en förkortning för high-end audio, det vill säga ett fantastiskt ljud som är så gott som autentiskt. För att ljudet ska vara bra krävs först och främst en bra ljudanläggning. Men det är faktiskt ytterligare en faktor som spelar roll. Det har noterats en sjunkande kvalitet på inspelningar, när t.ex. CD-skivor ges ut i nya versioner av gammal musik. Vissa skivproducenter har höjt ljudvolymen på bekostnad av ljudkvaliteten, och man kallar fenomenet för ”loudness war”. Som väl är, har finsmakarna blivit på sin vakt mot detta, och vinyl har blivit populärt igen. En gammal ABBA-skiva från 1980 har visat sig ha en bättre prestanda på ljudkvaliteten än en remaster-version av senare datum. Otroligt, men sant.

 

Mässor för entusiaster

Det ordnas hifi-mässor varje år i Sverige och några av orterna är Göteborg, Jönköping och Stockholm. Det har hållits hifi-mässor i Göteborg vartannat år sedan 1992. Där samlas alla som är intresserade av musik och bra ljud. En del är verkligt teknikintresserade, nästan åt det vetenskapliga hållet, medan andra är njutare och lyssnar på musik utan att bry sig om varför anläggningen presterar. Man diskuterar, tittar och lyssnar och många värdefulla kontakter kan knytas.